7eme Arrondissement, Quarter Habbena, N'djamena-TCHAD
trende

Su Kuyusu Projeleri
Anasayfa » Su Kuyusu Projeleri

 

SU HAYATTIR! PEKi YA YOKSA?

Temizlik, tarım, hayvancılık, gıda, sağlık, eğitim, ibadet, kısacası sürdürülebilir bir hayatın en temel gereksinimi su ihtiyacıdır. Yaşamın varlığı ve kaliteli olarak devam etmesi için Allah’ın en büyük nimetlerinin başında gelen suya, ne yazık ki gelişmemiş ülkelerdeki milyonlarca insan ulaşamıyor. Bu ülkelerin başında gelen ülkelerden biri de maalesef ki Çad…

Dünyada her yıl susuzluk ve kirli su tüketiminden dolayı 7 milyon insan hayatını kaybediyor. Çad dünyada su sıkıntısı çeken ülkelerin başında geliyor. Nüfusun 3’te 2’si temiz suya ulaşamıyor. Buna bağlı olarak Çad’da her yıl susuzluk ve kirli su tüketiminden kaynaklanan hastalıklar (kolera, ishal ve tifo vb…) birçok insanın hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Ne yazık ki bu insanların büyük bir çoğunluğu çocuklardan oluşuyor. Yani susuzluk, Çad’ın hem bu günlerini hem de yarınlarını olumsuz etkiliyor.

BİR YUDUM SU İÇİN, BİNLERCE ADIM…

Susuzluk Çad’ın hem sosyal hayatını hem de iş hayatını son derece olumsuz etkiliyor. Çad’da çoğunluğu kadın ve çocuk olan milyonlarca insan, kullanıma elverişsiz (kirli) suya ulaşmak için bile saatlerce zaman harcayıp, kilometrelerce yol yürüyüp, kilolarca ağırlık taşımaktadır. Açılan her su kuyusu insanların hayatına; içme suyu temin etmenin yanı sıra temizlik, kişisel bakım ve ziraat yapabilme imkanı sağlıyor. Böylece susuzluğa bağlı hastalık ve ölümler azalmakta; su sıralarında kaybedilen zaman eğitim ve sosyal yaşama aktarılarak Çad’ın gelişmesine katkı sağlanmaktadır.

Çad‘da nüfusun %85‘i, ülkede sanayi ve üretim olmamasından dolayı, tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. Bununla beraber, bölgede ki su kıtlığı, tarım ve hayvancılığın yeterince yapılmasına imkan vermiyor. Sadece yağmur zamanlarında yapılan tarım ve hayvancılık da ülkenin geneline yetmiyor. Kısacası Çad susuzluktan dolayı, gıda yetersizliği, sağlık sorunları, eğitim sıkıntıları ve işsizlik ile boğuşuyor.

Bu açıdan bakıldığında su kuyularının en temel faydası, yapıldığı bölgenin kalkınmasını sağlamaktır. Su kuyularının, gıda, istihdam, üretim ve ekonomi üzerinde olumlu etkileri vardır. Nüfusun yoğun olduğu yerde açılan kuyular, bölgenin ihtiyacını karşıladığı gibi komşu bölgelerde ki suya ulaşma süresini de kısaltır. Açılan kuyuların her biri, 2.000 kişiye ve yüzlerce hayvana yaşam döngüsü sağlar.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Su kuyuları müracaatı nasıl yapılır ve çalışma nasıl neticelenir?
Su kuyuları müracaatları www.africahumanaid.com sitesinden veya ofisimizde müracaat formu doldurularak yapılır. Her kuyunun isim tabelası vardır ve hayırsever istediği ismi tabelaya yazdırabilir. Ödeme yapıldıktan sonra müracaat sıraya alınır. Süreç ile alakalı ofis hayırsevere mail gönderir. Su kuyuların çalışması 6 ay sürmektedir. Kuyu çalışması tamamlandıktan sonra, kuyu ile alakalı resim, video ve rapor (USB ile) hayırseverin posta adresine gönderilir
Su kuyuları yapımı neden en az 6 ay veya daha fazla sürmektedir?
Suya ihtiyaç oranı daha fazla olan köylerin tespit edilmesi, suyun çıkarılacağı zemin araştırması, suyun çıkarılması için ekiplerin ayarlanması gibi işlem adımlarının yanı sıra yağmur sezonu sellerin oluşması gibi etkenlerden de dolayı su kuyularının yapım süresi uzayabilmektedir.
Her ülkede su kuyu fiyatları neden farklı?
Ülkenin jeofizik durumu, ekonomik durumu, çalışan insan gücü gibi etkenler fiyatlarda da değişiklik göstermesine sebep olmaktadır.
Su kuyuların ömrü ne kadardır?
Su kuyularının, değişen hava şartlarına bağlı olarak, değişken sürelerde tadilata ihtiyacı olsa da kuyular ömürlüktür.